Obec LELES

LELESZ Község - Üdvözöljük
ma Tuesday - 24. October 2017 - Kvetoslava | holnap Aurel

Általános információk

Lelesz (Leles) község a Kelet-Szlovákiai Alföld (Východoslovenská nížina) délkeleti részén, a Latorca (Latorica) folyó közelében fekszik.

A község egy régebbi, már a 9. században meglévő településből fejlődött ki.

A község első írásos említése 1182-ből maradt fenn. Ebben az időszakban a településen már premontrei kolostor létezett. A leleszi prépostság egy időben igazgatási központ szerepét töltötte be. Leleszben az előnyös földrajzi fekvésnek köszönhetően fejlődött a kereskedelem. A lakosság földműveléssel is foglalkozott, főleg a szőlőművelés és a kertészet volt fejlett. A községhez 1941-ben hozzácsatolták Kaponyát (Kapoňa), amelynek az első írásos említése 1287-ből maradt fenn.

Lelesz műemlékekben rendkívül gazdag község. A premontrei szerzetesi kolostor épülete többször is felújításra került. Iskola is működött itt. A 14. században a kolostorhoz, annak déli szárnyaként gótikus stílusú római katolikus templom került hozzáépítésre. Lelesz további egyházi műemléke a 19. században, klasszicista stílusban épült templom.

Lelesz lakosságának a száma ma csaknem eléri a 2000 főt, amely által a zempléni térség nagyobb falvai közé sorolható. A község általános iskolát és óvodát működtet. A lakosság számára biztosított az alapvető egészségügyi ellátás, és gyógyszertár is működik. Leleszben és Kaponya községrészben is épült ravatalozó.

A községben több egyesület is működik, amelyek főleg a sport terén fejtik ki tevékenységüket. A legaktívabbak közé tartozik az Íjász Klub és a cserkészcsapat. A kulturális és társadalmi programokba bekapcsolódik a helyi nyugdíjas klub is.

A község északi határát a Latorca folyó melletti réti erdők alkotják. A határban lévő mocsaras területet a benne élő gazdag növény- és állatvilágnak köszönhetően védetté nyilvánították. Ezen kívül láthatók itt még a Tisza holtágai és az általa kialakított homokdűnék is.

Járás: Tőketerebes
Mikrorégió: Felső-Bodrogköz
Első írásos említés: 1182
Tengerszint feletti magassága: 100 m
Népesség száma: 1845
Kataszter területe: 3368 ha
Városrész: Kaponya

 
  13.4.2011 | Pridal: Admin | O obci | zobrazené: 18058 krát |  
 

(C) Vádium s.r.o. és közösségi Lelesz 2011 | Feldolgozott a szerkesztőségi rendszer TESMUR:CMS